fbpx
Close
Type in ieder geval 1 karakter in om te zoeken
Back to top
marketing en pr belangrijk voor restaurants

Het belang van Marketing & PR voor je restaurant

Je restaurant is tip top in orde. Je personeel verstaat zijn vak en je hebt een geweldige chef in je keuken staan. Op je menukaart staan culinaire hoogstandjes en je reserveringssysteem is super geautomatiseerd. Je zou verwachten dat hiermee de gasten elke dag in de rij staan om bij jou een tafel te bemachtigen. Was het maar zo simpel! Het is duidelijk dat je eerst een goede maaltijd moet kunnen bieden om een goed restaurant te hebben. Een smakelijke ervaring is een herinnering die de gast niet snel vergeet. Maar om mensen terug te laten komen en nieuwe gasten aan te trekken is meer nodig dan een goede kok die bijzondere gerechten op tafel tovert.

Marketing maakt het verschil

Het hebben van een goede marketingstrategie kan de inkomsten van een bedrijf namelijk aanzienlijk verhogen. Er zijn zelfs veel onderzoeken die aantonen dat sentimentele ervaringen meer verkopen dan het product zelf, ook al is het een onmisbare voorwaarde voor succes. Dus, als gevoelens en emoties van consumenten goed worden behandeld, is succes nabij. De kunst is, om verbinding te krijgen tussen het product en de consument. Het op de juiste manier inzetten van de bekende sociale media platformen is in deze tijd een onmisbare factor, een niet te onderschatten klantmagneet.

Voor wie kook je eigenlijk?

De belangrijkste stap om online marketing optimaal te gebruiken is het kennen en lokaliseren van de doelgroep. Elk restaurant heeft een andere demografische groep met leeftijd of locatie. Zoek uit waar die mensen hun tijd online doorbrengen, wat motiveert hen, wat maakt ze gelukkig, los van de gastronomie zelf. Zodra je doelgroep bekend is, kun je daar goed op inspelen door je marketing er op aan te passen.

Elk platform heeft zijn eigen mogelijkheden

Facebook is bijvoorbeeld heel geschikt om je restaurant te promoten, om contact te maken met je doelgroep. Hier kun je gebruik van maken voor het vermelden van openingstijden, uitgebreide uitleg geven over gerechten en beoordelingen kunnen worden gedeeld. Het is een mooie aanvulling van je website. Ook leent Facebook zich uitstekend om een kijkje te geven achter de schermen van jouw bedrijf. Deel bijvoorbeeld ook de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd, wees authentiek! De gast voelt zich hierdoor echt betrokken en zal geneigd zijn te reageren. Deze interactie zorgt voor het gevoel van verbinding waardoor loyaliteit ontstaat. Mensen zullen hierdoor sneller terug komen naar je restaurant.
Instagram is een steeds populairder wordend platvorm waar het vooral draait om beeld en hashtags. Als je naar iets wilt zoeken, kun je alles vinden via deze hashtags. Hierdoor gebruikt men Instagram eerder dan Facebook om hun eetbeslissingen te nemen. Foto’s zijn dan ook de ultieme manier om te tonen wat jouw restaurant te bieden heeft. Zorg dat je met regelmaat onder de aandacht blijft door ongeveer 4 of 5 maal per week een foto te posten.

Investeer in je PR

Veel ondernemers in de horeca business laten kansen liggen omdat ze de vaardigheden, die nodig zijn om optimaal gebruik te maken van bijvoorbeeld Instagram en Facebook, niet in de vingers hebben of er gewoon weg geen tijd voor hebben. Eén maal een foto plaatsen is niet genoeg om een jaar lang alle tafels te vullen. Dit is een proces wat continue aandacht verdient. Zonder media of budget voor PR loop je gasten en dus inkomsten mis. Goede marketing betaalt zich altijd terug, laat dit je dus niet weerhouden om hierin te investeren.

Alles op een rij voor het promoten van je restaurant:

  • Onderzoek je doelgroep.
  • Maak een goed marketing- en contentplan.
  • Zorg voor een fantastische ervaring in je restaurant.
  • Haal prachtige reviews binnen.
  • Laat zien wie je bent en wat je doet.
  • Deel dit op de sociale media.
  • Doe dit regelmatig of besteed het uit om geen inkomsten mis te lopen 😉

Succes!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.