fbpx
Close
Type in ieder geval 1 karakter in om te zoeken
Back to top
instagram voor marketing

Hoe gebruik je Instagram voor je Restaurant Marketing

De wereld is de afgelopen decennia sterk veranderd. De vooruitgang in de technologie heeft veel taken vergemakkelijkt en de social media trend heeft het spel compleet veranderd voor bedrijven en dus ook voor restaurants die in contact willen blijven met hun gasten. Met de mogelijkheid om eenvoudig foto’s te delen, is Instagram snel gegroeid en veel merken hebben dit opgemerkt. Naast het onderhouden van bedrijfswebsites en aparte social media accounts, zijn veel bedrijven ook begonnen met het verkennen van de voordelen van het promoten van hun merk op Instagram.

De voordelen

Restaurants die hun bedrijf promoten via Instagram hebben de volgende voordelen waargenomen:

  1. Een breder, meer wereldwijd bereik. Instagram is klaar voor exponentiële groei. En aangezien de app iedereen de mogelijkheid biedt jouw Instagram-bedrijfsaccount te volgen, bereik je potentiële gasten uit andere landen en kun je een hele nieuwe markt voor je restaurant bereiken.
  2. Hoge zichtbaarheid. Sinds de overname van Facebook is er wel wat veranderd in de zichtbaarheid van je berichten op de tijdlijn van je volgers, maar het bereik is nog steeds veel hoger dan op Facebook en je hebt meer invloed op de zichtbaarheid van je bericht dan op je Facebookpagina. Een ander pluspunt is dat elk Instagram-bericht op je tijdlijn blijft staan. Het gebruik van de juiste hashtags verhoogt ook nog eens de exposure van je berichten en stelt je in staat om nog meer volgers te bereiken.
  3. Potentieel om verkeer naar je website te loodsen. Als je genoeg inspirerende inhoud te posten hebt, zijn je volgers waarschijnlijk geneigd je profiel te bekijken om meer te weten komen over jouw restaurant. Als je het vestigingsadres en de link naar je website in je profiel hebt geplaatst ben je eenvoudig bereikbaar.
  4. Flexibiliteit met andere social media accounts. Om een merk of bedrijf te laten overleven, moet het in staat zijn om met de tijd mee te gaan. Zo onderhouden veel bedrijven meestal meerdere social media accounts voor hun merk. Instagram heeft bepaalde functies die de gebruikers in staat stellen om hun profiel te koppelen aan hun andere social media-accounts. Dit maakt het delen van content eenvoudiger. Het feit dat je met Instagram ook je contacten vanaf andere platforms kunt importeren, maakt het een stuk aantrekkelijker.
  5. Hoge betrokkenheidsniveaus. Of het nu gaat om de interactieve omgeving of om de pure visuele impact van de foto’s en video’s die op Instagram worden geplaatst, het is inmiddels bewezen dat het een van de meest effectieve manieren is om met je doelgroep in contact te komen. De app stelt de gebruiker in staat om je berichten te bekijken, er commentaar op te geven en om foto’s en recensies te delen.

Als je denkt aan het gebruik van Instagram om je merk onder de aandacht te brengen, dan zijn hier enkele tips die je in gedachten moet houden.

Link in je Bio

Dit lijkt heel logisch maar wordt nogal eens vergeten. Dit is ook de enige plaats waar je een klikbare link op Instagram kunt toevoegen. Je kunt beginnen met een link naar je website. Of als je een bepaald product op de markt brengt, voeg dan een link toe naar dat product zelf. Als je een winactie organiseert, voeg dan een link toe naar de winactiepagina. En in je berichten verwijs je naar [Link in bio]. Wil je meerdere links delen dan is de tool Linktr.ee goed om in te zetten.

Wees subtiel

Eén ding dat Instagram-gebruikers niet echt waarderen is wanneer je teveel en te duidelijk reclame maakt. Instagram is daar niet de plaats voor, het draait om inspiratie. Toch kun je volgers je producten en diensten laten zien door foto’s te maken van bijvoorbeeld het gebruik en ervoor zorgen dat je een uitnodigend bijschrift bedenkt en de juiste hashtags gebruikt. Bijvoorbeeld, je hebt een nieuwe menu. In plaats van alleen maar een foto te maken van de menukaart met een oproep om te reserveren, maak je een foto in de keuken van de bereidingen van gerechten of van een gerecht dat al gereed is. Leg dan uit wat er gemaakt wordt of wat voor  ingrediënten er in het gerecht zitten en vermeld dat dit gerecht in het nieuwe menu is opgenomen. Zet er vervolgens nog de juiste hashtags bij zodat niet alleen je volgers het bericht zien. Op deze manier creëer je nieuwsgierigheid en verlies je geen volgers omdat je ze zich ergeren aan promotionele spam.

Tekst overlays

Er zijn mensen die Instagram alleen maar gebruiken om foto’s te bekijken en niet echt veel tijd geven aan de bijschriften. Aangezien Instagram geschikt is voor mensen met een lage aandachtspanne, kan het goed zijn om tekst op foto’s te gebruiken, zodat ze eenvoudig kunnen zien wat je probeert te zeggen. Zorg ervoor dat je alleen korte woorden gebruikt en dat je niet de kwaliteit van de foto wegneemt. Probeer eens tools zoals Canva, Pixlr Express of PicMonkey voor het bewerken van je foto’s. Ze hebben een geweldige collectie lettertypen en overlays die je kunt gebruiken.

De juiste hashtags

Zoals al eerder gemeld kunnen hashtags je maken of breken. In plaats van vaag te zijn, probeer specifiek te zijn met de hashtags die je gebruikt en maak je eigen hashtags. Gebruik vervolgens niet alleen hashtags omdat ze populair zijn maar zorg vooral dat ze relevant zijn. Het gaat allemaal over je bedrijf als merk! Soms is het goed om een duidelijke oproep tot actie te gebruiken. Soms moet je gewoon reclame maken. Zeg bijvoorbeeld, dat elke keer als iemand je foto leuk vindt, je kans maakt om iets te winnen (gratis aperitief, wijn etc.) en verwijs vervolgens naar de link in je bio.

Er is nog natuurlijk nog veel meer te vertellen maar dit is een begin. Wil je echt alles weten over wat Instagram voor je bedrijf kan betekenen? Dan is misschien de online training ‘Instagram voor restaurants’ die in de tweede helft van 2020 start iets voor jou. Je volgt de training via Instagram dus je brengt wat je leert direct in de praktijk.

📸  Charles

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.