
Social Media gebruik in Nederland 2020
Eind januari publiceert Newcom Research & Consultancy traditiegetrouw de cijfers over het social media gebruik in Nederland. Het online platform Marketingfacts maakt hier altijd een goede samenvatting van. Maar wat betekenen deze cijfers voor de horeca?
Social media onverminderd populair
Nog steeds maakt 96% van alle Nederlanders gebruik van social media platforms, dit is onveranderd ten opzicht van vorig jaar. Gemiddeld zitten we dagelijks 98 minuten op social media waarbij de tijdsbesteding onder 15 t/m 19 jarige het hoogst is met 143 minuten en onder 65-plussers het laagst met 82 minuten per dag. Alle grote platforms zijn gegroeid in gebruik ten opzichte van vorig jaar. De grootste stijgers in aantallen zijn Instagram (+710.000 gebruikers) en YouTube (+ 430.000 gebruikers). De uitspraak van minister-president Rutte afgelopen week in de media: “De tijd van social media is voorbij”, strookt dan ook niet helemaal met deze cijfers.
Ook in Nederland is Whatsapp nog steeds het grootste platform op de voet gevolgd door Facebook en Youtube. Whatsapp is voor promotie niet het platform om bedrijfsmatig in te zetten maar het is wel goed te gebruiken voor het contact met klanten. Laat ze bijvoorbeeld vragen stellen via Whatsapp over het menu, uitzonderingen en last-minute tafels die vrij komen. Whatsapp moet je dus meer zien als een extra tool voor je klantenservice. De gast verwacht hier geen promotionele berichten te ontvangen, dat zal ook als spam gezien worden.
Maar waar zet je dan wel op in, als horecaonderneming? Wij adviseren in ieder geval gebruik te maken van Instagram en Facebook. Heb je ook veel zakelijke gasten dan is het interessant om LinkedIn er ook aan toe te voegen. Youtube gebruik je vooral om al je videomateriaal op te plaatsen. Mocht je iemand in de zaak hebben die verantwoordelijk is voor de social media en er is ‘tijd over’ dan kan Pinterest ook nog een goed platform zijn voor extra promotie. Platformen als Snapchat en TikTok zijn minder interessant voor de meeste horecaondernemingen aangezien de leeftijdscategorie van deze platformen ligt tussen de 6 en 19 jaar.
Zoals gezegd blijft Facebook één van de platformen die wij adviseren om in te zetten. Na een lichte daling vorig jaar, door alle schandalen, zien we weer een lichte stijging in het aantal gebruikers dit jaar. Jongeren tussen de 15-19 jaar haken af en verhuizen naar de platformen als Snapchat en TikTok maar in de overige leeftijdscategorieën is er weer een lichte stijging te zien.
Facebook is in de horeca goed in te zetten om je volgers op de hoogte te houden van je nieuwe menu, evenementen die je organiseert, reviews van gasten, leveranciers waar je mee werkt en om je medewerkers in de spotlights te zetten. Nieuwe volgers bereik je eenvoudig door gebruik te maken van Facebook-advertising. Je kan heel specifiek adverteren op een bepaalde doelgroep volgers, wat het ideaal maakt om de juiste volgers te vinden. Ook voor de klantenservice is Facebook een makkelijke tool. Laat (potentiële) gasten hun vragen via Messenger stellen. Zorg dan overigens wel dat je binnen maximaal 24 uur reageert.
Youtube
In Nederland zijn er 2,8 miljoen dagelijkse gebruikers. Voor bepaalde merken is het een ideale tool om je doelgroep te bereiken. Voor de horeca adviseren we in ieder geval een kanaal aan te maken en als er video’s gemaakt worden deze hierop te plaatsen. Video’s blijven overigens in populariteit toenemen. Bewegend beeld spreekt aan. Dus als er budget is maak dit dan zeker een onderdeel van je marketingstrategie.
Wederom de grootste stijger in Nederland is Instagram met dagelijks 3,4 miljoen gebruikers en groeide maar liefst met 770.000 (29%) gebruikers afgelopen jaar. Absoluut een must voor de horeca om dit platform in te zetten, aangezien het gericht is op inspirerende beelden die er in de horeca genoeg te vinden zijn. Daarnaast geven de Instastories een leuk inkijkje in wat er zich achter de schermen afspeelt van je organisatie en kun je content van gasten eenvoudig delen. Ook bij Instagram zijn de directe berichten goed in te zetten voor vragen van je gasten.
TikTok en Snapchat
We vermelden deze twee platformen wel maar zoals eerder aangegeven is de leeftijdscategorie van de doelgroep in de meeste gevallen niet waar de horeca zich op richt. Snapchat ziet na een lichte daling door de komst van de Instagram en facebook stories nu weer een lichte stijging van 13% naar 2,7 miljoen gebruikers. TikTok is de nieuwkomer afgelopen jaar en heeft in Nederland inmiddels 700.000 gebruikers. TikTok is een app waar gebruikers zichzelf filmen terwijl ze dansen, playbacken of andere bewegingen maken. Het format, waarin veel gebruik wordt gemaakt van versnellingen, effecten en filters, geeft vooral veel grappige en bijzondere content die onder jongeren populair is. In de doelgroep 40 jaar en ouder zit een uitschieter naar boven maar dit zijn veelal ouders die nieuwsgierig zijn naar waar hun kinderen zich op bevinden en marketeers die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen. Het dagelijks gebruik ligt echt bij de 6 tot 19 jarigen.
LinkedIn en Twitter
De stijging van deze beiden platformen is al jarenlang redelijk stabiel en worden dagelijks door respectievelijk 4,7 en 2,8 miljoen Nederlanders gebruikt. Waar LinkedIn in eerste instantie voor de meeste gebruikers een online CV was, is LinkedIn er nu in geslaagd om gebruikers vaker naar het platform te trekken doordat ze de focus hebben gelegd op onder andere een verbeterde tijdlijn, blogs en het gebruik van hashtags. Voor de horecaondernemingen die veel zakelijke gasten hebben is het dus zeker een interessant platform om in te zetten. Content die op Facebook gedeeld wordt is meestal ook wel geschikt voor LinkedIn en een kleine moeite om daar op door te plaatsen. Maak in ieder geval een Bedrijfspagina aan op LinkedIn zodat je gevonden kan worden of getagd wordt in berichten van anderen.
Twitter zie je in de horeca niet veel als platform worden ingezet. Twitter is ook meer een platform om vanuit individuen een discussie aan het gaan dan vanuit een anoniem gezicht van een bedrijf. Je ziet nog wel chefs op Twitter zoals René Redzepi van Restaurant Noma in Kopenhagen en Massimo Bottura van Restaurant Osteria Francescana in Modena actief, maar zij zenden voornamelijk, in plaats van dat ze de interactie aangaan.
De afgelopen twee jaar groeide het online prikbord met zo’n half miljoen bezoekers per jaar maar de groei van Pinterest is dit jaar gestagneerd. Als je extra tijd beschikbaar hebt is het zeker aan te raden tijd te investeren in Pinterest. Het is weer een extra kanaal om zichtbaar te worden met je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan het delen van recepten van gerechten. Het draait hier ook weer om mooi beeld waar de gebruikers in eerste instantie op af komen.
De uitgebreide samenvatting van het Marketingfacts artikel vind je hier en ben je geïnteresseerd in het volledige onderzoek van NewCom dan kun je dat hier aanvragen.