fbpx
Close
Type in ieder geval 1 karakter in om te zoeken
Back to top
wat is een flat lay

Wat is een Flat Lay foto?

Instagram gaat om mooie en inspirerende beelden en daar zijn er inmiddels miljarden van. Het kan dan ook echt lastig zijn om de juiste invalshoeken te vinden en je foto’s er professioneel uit te laten zien om nog op te vallen. Er is een bepaalde ‘truc’ die veel Instagrammers gebruiken om ervoor te zorgen dat hun feed gevuld is met foto’s die mensen zeker aantrekkelijk vinden. Dit wordt een Flat Lay genoemd. Er zijn zelfs hele accounts ingericht met alleen maar dit soort foto’s.

In principe betekenen foto’s die in de Flat Lay stijl gefotografeerd zijn, dat het onderwerp op een plat oppervlak is gerangschikt en je van bovenaf de foto maakt. Het geeft direct een mooi beeld en wordt vaak gebruikt om een overzicht te laten zien, waarbij wel alles in beeld scherp is. Wil je het maken van Flat Lays onder de knie krijgen? In deze blog geven we een aantal tips zodat je snel zelf aan de slag kunt.

Neutrale ondergrond is een must

Je ondergrond moet niet concurreren met je onderwerp. Probeer eens een houten vloer of tafelblad (zoals hierboven), een marmeren keukenblad of gewoon een gekleurd vel papier als ondergrond te gebruiken. Maar zorg er wel voor dat je onderwerp de meeste aandacht krijgt en niet je ondergrond, met bijvoorbeeld paars en roze stippen 😉

Gebruik kleurenpaletten

Een andere eigenschap van een Flat Lay is dat je gebruik kunt maken van kleurenpaletten. Bijvoorbeeld in de foto hierboven is gebruik gemaakt van een blauw kleurpalet, deze kleur komt in verschillende onderwerpen terug: de theedoek, de mok, het kommetje en in de afbeelding in het tijdschrift. Het geeft ook meteen rust in het beeld. Maar je kunt er ook voor kiezen om alles in je foto in dezelfde kleurtint te plaatsen.

Met daglicht fotograferen

Je mag die foto later plaatsen, maar het is goed om de foto’s bij daglicht te maken. Gewoon omdat natuurlijk licht het meest zachte licht is waar je onderwerp goed in uitkomt. Doe dit in de ochtend en zorg ervoor dat je niet in het zonlicht komt, zodat er geen onnodige harde schaduwen op je onderwerp vallen.

Spelen met textuur

Stel dat je een gerecht fotografeert. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat alles van hetzelfde materiaal gemaakt moet zijn. Als je bijvoorbeeld een porseleinen bord hebt met je gerecht erop, dan zou je dat kunnen combineren met linnen tafellaken of servet en dat op een houten of betonnen ondergrond kunnen plaatsen. Zo gebruik je verschillende texturen waardoor het beeld wat spannender wordt.

Dus, de volgende keer dat je een foto wilt plaatsen op Instagram, probeer dan ook eens de Flat Lay methode. En we zijn natuurlijk zijn benieuwd naar jullie resultaten, laat ze onder deze post achter in de reacties.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.